Vyberte si správny koberec


Koberec je krásnym doplnkom do domácnosti. Nielen pre svoju schopnosť držania tepla a zmäkčovania dlážky. Aj pre schopnosť dodania hĺbky dizajnu. Koberce si pamätáme z čias, kedy mali miesto funkcie skrášlenia priestorov skôr funkciu úžitkovú. Ich úlohou bolo udržanie tepla a zadržanie chladu, ktorý sa od podlahy rinul do priestoru. Okrem toho bol mäkký a tlmil náraz. Chôdza po koberci bola preto pohodlnejšia, ako chôdza po studenej tvrdej dlažbe. Osádzanie kobercov na celú plochu rodinných domov ale malo aj svoje nevýhody. Preto ich časom nahradili parkety. Dnes sú koberce predmetom skôr dizajnového charakteru a vracajú sa do popredia.

koberce

Je to spôsobené nielen ich mnohotvárnosťou a prispôsobivosťou. Od rôznych veľkostí, tvarov a druhov vlákien po mäkkosť a doplnenie vizuálu miestnosti – takto si opäť získali svojich zástancov napriek iným modernejším riešeniam, ktoré by sme možno na trhu našli. Koberce sú preto nielen retro ale sú zároveň aj in. Koberce môžeme nájsť v mnohých kamenných predajniach. Ak preferujete nákup z pohodlia domova a máte dobrú predstavivosť, môžete si svoj koberec objednať aj online. Musíte mať ale jasno, pre aký typ kobercu ste si do obchodu prišli.

profesionálne čistenie

Pre naozaj jemné a mäkučké koberce hľadajte tie s vysokým vlasom a hustotou. Iný koberček si budete vyberať do chodby, kam sa hodí skôr podlhovastí no úzky koberec. A iný typ zvolíte pred krb či pred vaše obľúbené kreslo. Obývačkové koberce ku gauču sú o niečo väčšie ako tie, ktoré si vyberáme ku kreslám. Rovnako sa môžeme aj vyhrať s farebnými kombináciami. K sedačkám v tónoch červenej alebo tehlovej sa ideálne hodia jasne žlté koberce. Pokým k smaragdovozelenej by sme volili skôr jemnejšie farby. Počas obdobia používania koberca, by sme sa mali zamerať aj na jeho údržbu. Čistenie kobercov môže byť jednoduchá rutina. Naproti tomu tie s dlhším vlasom a vyššou hustotou sa čistia o niečo náročnejšie. Na tento účel slúžia firmy, ktoré sa špecializujú na čistenie kobercov a tepovanie.